🐘Heb jij ook een olifant? Ik wel, meer dan één zelfs!🐘

 

Geen echte natuurlijk, maar ik zie mijn doelen en projecten als een olifant. En hoewel ik olifanten geweldig vind -superslim, onwijs sterk en sociaal-, hebben ze ook een groot nadeel. Dat bedoel ik letterlijk…olifanten zijn echt heel groot. Net als mijn dromen en doelen. Zo groot dat ik geen idee had waar te beginnen….

 👉🏼 Herkenbaar? Lees dan verder, want ik heb een manier gevonden om hiermee om te gaan!

We gaan even terug naar 2017. Ik herinner me nog dat ik mijn grootste klant ooit binnen haalde. Ik was superblij natuurlijk, mijn harde werken was beloond. Maar al snel voelde ik dat knagende gevoel in mijn onderbuik. Hoe ga ik waarmaken wat ik heb beloofd? Kan ik dit eigenlijk wel?

Maar vooral: waar moet ik beginnen?

Al Googelend -mijn primaire reactie als ik het even niet meer weet- kwam ik een Engelse uitdrukking tegen.

“How do you eat an elephant? One bite at a time.”

Yes..de oplossing! Deel je project (doel of droom) op in kleinere taken en handel deze één voor één af om uiteindelijk je resultaat te bereiken.

Een olifant kun je nu eenmaal ook niet in z’n geheel doorslikken. Klinkt logisch toch?

Het begint te stinken

Nu moet ik er uiteraard niet aan denken om werkelijk een volgroeide Dumbo op te peuzelen. Maar de metafoor sprak me gelijk aan. Alleen…stel je nu eens voor dat je echt een olifant moet opeten? Als je dat gigantische beest eenmaal hebt gevangen -en in stukjes gehakt- moet je het ergens laten. Dat past natuurlijk nooit allemaal in je koelkast, dus moet je creatief zijn en je gebruikt alle beschikbare ruimte in je huis. Uiteindelijk zie je overal waar je kijkt jouw olifant. Maandenlang bestaat je ontbijt, lunch en avondeten uit niets anders dan olifant. Als je hem niet snel opeet zal het vlees bederven en gaan stinken. Langzaam begin je die olifant eigenlijk spuugzat te worden.

Oftewel…je had een doel, begon vol enthousiasme en passie en wist zeker dat het een groot succes zou worden. Maar er is zoveel te doen dat je niet waar je moet beginnen. Je gaat dingen uitstellen die je minder leuk vindt en -als het al lukt om tot een goed resultaat te komen- dan heeft het je een hoop energie gekost.

Organiseer een olifantenfeestje!

Toch ben ik er van overtuigd dat het werkt om dat ene grote doel op te splitsen in deeltaken. Je doel kan heel simpel zijn, zoals het opruimen van de schuur (iedere dag een stukje). Of juist groot, denk aan opzetten van een eigen bedrijf, het lanceren van een nieuw product of het bouwen van je droomhuis. Iedere afgeronde stap moet je vieren, want die brengt je dichter bij je doel en dat is een feestje waard.

Maar een goed feest vier je natuurlijk niet in je eentje. En je drinkt uiteraard alleen de drankjes die je lekker vindt. Anders is er niks aan.

Dus eet je spreekwoordelijke olifant niet alleen op, maar organiseer een olifantenfeestje en share your slices!

En precies zo ben ik ook aan de slag gegaan met het opzetten van mijn bedrijf. Mijn dagen, weken en maanden plan ik in aan de hand van heldere doelen en een overzichtelijke to-do lijst. Ik heb mensen om mij heen verzameld voor de stukken waar ik zelf moeite mee heb en ik vier ieder succes(je) en gemaakte stap. Het is mijn ‘way of life’ geworden. En het werkt!

En? Heb jij ook een olifant? Ik zou het superleuk vinden als je mij daar eens meer over vertelt.

  • Wat is jouw project, doel of droom?
  • Waar zie jij als een berg tegenop?
  • Ben je er al achter wat het is dat je tegenhoudt om er gewoon aan te beginnen?
  • Blijf je alleen worstelen of verzamel je mensen om je heen om je daarbij te helpen?

👉🏼 ben je er klaar voor om aan de slag te gaan? Of voelt het alsof je daar helemaal niet klaar voor bent? In beide gevallen wordt het tijd om van jouw olifant een mug te maken.

Neem je contact met me op? Dan help ik je daarmee!

×