Met goede teksten verkoop je meer

Als jij teksten schrijft voor je website of social media, dan wil je ongetwijfeld graag dat je daarmee klanten aantrekt. Of heb ik dat mis? Dat wil je vast ook met je nieuwsbrief die je verstuurt aan je klanten. 

Je wil dat die lezer iets gaat doen, nadat hij jouw tekst heeft gelezen. Bijvoorbeeld dat hij iets van je koopt via je webshop, dat hij je e-book downloadt, zich aanmeldt voor je nieuwste training en ga zo maar door.

Toen ik werkte als accountmanager stortte ik me graag op het schrijven van de wervende teksten in de maatwerkoffertes die we uitbrachten. We deden niet aan doosjes schuiven, maar verkochten een totaaloplossing en een beleving . Toen al vond ik schrijven heel leuk, nu nog steeds.

Maar een boek schrijven, daar lijkt me dan weer geen bal aan. Ik vind het soort schrijven waarmee je verkoopt wel leuk.

Anyway…met de tijd heb ik geleerd dat er drie gouden regels zijn. Drie gouden regels die, als je ze consequent toepast in jouw teksten, echt het verschil gaan maken. Drie ’tekst-hacks’ die ervoor zorgen dat jij nieuwe klanten gaat binnen halen met jouw schrijfsels.

Met goede teksten verkoop je meer, want goede teksten zijn essentieel voor succesvolle marketing. En meer verkopen is niet het doel van marketing, maar wel een logisch gevolg.

Ben je er klaar voor? Here we go…

 

Hack 1. Schrijf over je klant

Ik zeg het nog een keer: Schrijf. Over. Je. Klant.

Dus niet over jezelf.

Je ziet heel veel bedrijven, ook de grotere jongens, hier echt de fout in gaan. Vol trots vertellen over wat ze doen, hoe ze dat doen en met wie ze dat allemaal doen. Wij van WC-eend…

Maar pas als je een ‘aha-momentje’ uitlokt bij je klant, dan pak je ze echt. Als jij precies omschrijft wat zijn problemen zijn en waar hij naar verlangt, dan voelt hij zich met je verbonden.

Wauw…jij begrijpt waar hij wakker van ligt, dat is fijn.

 

Hack 2. Gebruik de letterlijke woorden van je klant

Om dat ‘aha-momentje’ echt lekker binnen te laten komen gebruik je precies de woorden van je klant. Je mag letterlijk na-papagaaien wat hij zegt. Je klanten gebruiken namelijk niet de vaktaal die jij zelf gebruikt. Ga je strooien met moeilijke technische woorden, dan haken ze echt af.

Als je precies zegt of schrijft wat ze zelf ook zouden zeggen, dan snappen ze je gelijk. Iemand wil geen hogere conversie van zijn salespage, maar meer aanvragen van klanten via zijn website. Gewoon lekker duidelijk zijn.

En als je nu denkt ‘maar hoe weet ik nou wat mijn klant letterlijk zegt?’ dan is de oplossing simpel. Vraag het gewoon. Lieve klant: waar lig je wakker van? Waar verlang je naar? Wat zou je het allerliefste willen?

 

Hack 3. Zet ze aan het werk

Het is echt superleuk als veel mensen, potentiële klanten, jouw teksten lezen. Maar van superleuk kun je geen brood kopen in de supermarkt (da’s dan drie superleuks alstublieft. Spaart u ook airmiles?)

Verwacht niet dat jouw lezers gelijk in de mail, telefoon of app duiken om contact met je op te nemen. Of dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief, je gaan volgen op social media enzo. Om contact te krijgen en/of te houden met je lezers is het nodig dat je ze vraagt om actie. Mensen bedenken namelijk niet zelf welke vervolgstap ze kunnen nemen, daar moet je ze een beetje bij helpen.

Nou ja, een beetje. Het is zelfs bewezen dat een opvallende knop of link waarop staat dat ze zicht kunnen aanmelden of inschrijven het beste werkt.

Een call to action waarmee je de conversie verhoogt. In gewone mensentaal: een oproep om iets te gaan doen waardoor je verder in contact komt met elkaar. 

Zoiets als…. 

Wil je graag dat ik met je mee kijk hoe jij deze hacks kan toepassen in je eigen teksten? Stuurt me even een bericht! Ik help je graag!

×