Heb je ook wel eens moeite om een tekst op papier te krijgen?
Staat jouw website nog steeds niet online en wil het niet lukken om een pakkende tekst te maken voor die belangrijke offerte? Zodra je begint te schrijven lijken je hersenen te bevriezen, ben je steeds afgeleid en besteed je te veel tijd aan ieder detail.

 

Het kan echt lastig zijn als de inspiratie niet vanzelf komt!

Pas geleden ontdekte ik een toffe schrijf-app. Handig als je even blokkeert, maar niet zonder gevaar!

 

Ik ben een nerd

Misschien wist je het al (misschien ook niet) maar ik ben best wel een computernerd. En een gadgetfreak.

 

Ik ben dol op technische snufjes en gadgets. En vind het leuk om me te verdiepen in computerprogramma’s. Vooral wanneer deze mijn leven een stukje makkelijker maken. Of ‘nice to have’ zijn, want veel leuke gadgets zijn niet onmisbaar, maar wel gewoon leuk. Mijn ‘Google Home’ kan ik bijvoorbeeld vragen om mijn rolluik dicht doen -nice-, maar ik ben met de knop eigenlijk toch sneller. Die snapt wel gelijk wat ik bedoel en geeft geen weerwoord .

Ik hou er ook wel van om iets speciaals te hebben. Anders dan wat iedereen al heeft. In mijn zoektocht naar een smartwatch heb ik bijvoorbeeld alle modellen die ik bij anderen had gezien gewoon gelijk overgeslagen. Ik was dan ook zo blij als een klein kind toen ik mijn MyKronoz ZeTime kocht. Een smartwatch die echte wijzers heeft èn een touchscreen wijzerplaat. Met een batterij die gewoon lekker wel een hele week meegaat, in tegenstelling tot alle andere slimme klokjes. Toen ik ‘m kocht kende niemand hem (inmiddels ga ik met vriendinnen uit eten en tel ik bijna meer ZeTimes aan tafel, dan glazen wijn. Bijna.).

Work Smart

Zakelijk hou ik het wat meer ‘mainstream’, omdat de standaard computerprogramma’s vaak gewoon fijn en intuïtief werken. En ik heb nooit kunnen wennen aan de alternatieven voor Word, Excel en Outlook. Ik ben fan van Microsoft OneNote, omdat dat wel makkelijk synchroniseert tussen Apple en HP. Eventuele brainfarts die ik onderweg krijg noteer ik daar dus ook altijd.

Canva is super voor het opmaken van afbeeldingen voor bijvoorbeeld Social Media. En de tijd die ik aan mijn projecten besteed hou ik bij in Toggl.

Work Smart. Not hard. Ik ben altijd wel op zoek naar een app die mij daar bij kan helpen en probeer regelmatig een nieuwe uit (af en toe een opschoonrondje op mijn telefoon en laptop is dan ook geen overbodige luxe, want lang niet alles is zo geweldig als de makers beloven).

Twee halve blogs maakt samen nog geen hele

Nu ben ik de laatste tijd al een paar keer begonnen aan een nieuwe blog, maar het lukte niet om er ook echt één af te ronden en te plaatsen. Iedere keer betrap ik mezelf erop dat ik veel te veel tijd besteed aan schrijven, verbeteren, schuiven, punten erbij, komma’s eraf, enz., enz. Terwijl ik eigenlijk nog niet eens een verhaal op papier heb staan. Bovendien kom ik zo niet in de flow (blijft een lekker woord…flooowwwww) en duurt het een eeuw. Om het stuk uiteindelijk van ellende aan de kant te leggen.

Echt. Inmiddels begin ik me serieus af te vragen of er misschien markt is voor onafgemaakte en halve blogs. Want als daar vraag naar is, dan heb ik het aanbod. Ik noem mijn tweede bedrijf dan gewoon ‘Slice Your Blog’.

Maar goed. Zoals ik al eens eerder schreef, begint mijn primaire reactie als ik het even niet meer weet met een G. En eindigt die op oogle.

Dit keer vond ik: The Most Dangerous Writing App.

The Most Dangerous Writing App

Het is een simpele teksteditor waarin je niets anders kunt doen dan typen. Geen opmaak, geen uitlijning…helemaal niets. Alleen typen. Bijzonder hè! Nee, niet echt. Maar…

Dat is natuurlijk niet alles. Deze app zorgt ervoor dat je, zodra je begint met schrijven, ook blijft schrijven. En snel! Niet tussentijds nadenken, verbeteren, opzoeken, controleren, punten komma’s, spelling, accent aigu of niet (je snap dat ik de spelling daarvan dus later heb opgezocht), enz.

Je stelt vóóraf in hoeveel woorden of hoeveel minuten je wilt schrijven. En dan is het gas geven! Want….ga je te langzaam en staan je vingers langer dan 5 seconden stil, dan verdwijnt alles wat je daarvoor hebt getypt. Gewoon weg. Foetsie en niet meer terug te halen. Dan zit er dus niets anders op dan opnieuw beginnen.

Voor mij blijkt dit heel goed te zijn, want mijn innerlijke kommaneuker krijgt gewoon niet de kans om te checken of de zinnen wel kloppen. Of om te kijken of ik het toch beter iets anders kan omschrijven, omdat het wel heel erg lijkt op de zin ervoor. Dus wanneer jouw valkuil, net als bij mij, is dat je te veel tijd besteedt aan alles wat niet met de inhoud te maken heeft, dan moet je dit echt eens proberen.

Ik heb nog nooit zo over het toetsenbord heen geracet, terwijl ik tegelijkertijd vakkundig mijn man, hond, kind en blaas negeerde, als met dit programma. Iets te lang nadenken en de tekst vervaagt langzaam. Shit!…typen!!!

Bla Bla Bla

Resultaat? Ik heb in een recordtijd een tekst geschreven die op sommige punten nergens over ging (vooral door de “bla bla bla” die ik gebruikte wanneer ik echt vastliep).

Maar al met al had ik wel een basis om verder te gaan. En schrappen is makkelijker dan verzinnen. Want gelukkig kun je, na het bereiken van de limiet die je hebt ingesteld, je tekst nog wel finetunen. Dat vind ik dan wel weer fijn.

Kortom, het programma is echt geen wondermiddel. Nope, je zult echt zelf aan de slag moeten gaan. Maar juist als je het gevoel hebt dat er geen woord uit je spreekwoordelijke pen komt, dan is dit echt het proberen waard!

Ik ben heel benieuwd of jullie voor mij nog tips hebben voor een te gekke (online) tool of app die ik niet mag missen. En die mijn leven een stukje makkelijker gaat maken. Of leuker, want dat is altijd goed!

Ik verwijs jullie in ieder geval met heel veel liefde door naar The Most Dangerous Writing App!

*Mo*

×